Cultuur & Media

dinsdag 01 april 2014
 - 

Dossier "De Belgische Biercultuur" ingediend bij UNESCO

Met de steun van de drie gemeenschapsministers van Cultuur werd het kandidaatsdossier van "De Belgische Biercultuur" voor de Representatieve Lijst van het Immaterieel Cultureel Erfgoed van de Mensheid van Unesco gisteren, 31 maart, voor België ingediend.

Het kandidaatsdossier "De Belgische Biercultuur" voor de Representatieve Lijst van het Immaterieel Cultureel Erfgoed van de Mensheid van Unesco werd gisteren 31 maart 2014 door de Duitstalige Gemeenschap voor België ingediend bij het Secretariaat van de Conventie ter Bescherming van het Immaterieel Cultureel Erfgoed in Parijs.

Deze kandidaatstelling door de Minister van Cultuur van de Duitstalige Gemeenschap, Isabelle WEYKMANS, kreeg de steun van haar collega-ministers van Cultuur van de Vlaamse Gemeenschap en de Franse Gemeenschap, Joke SCHAUVLIEGE en Fadila LAANAN. Het dossier werd zorgvuldig voorbereid door de bevoegde culturele diensten, in samenwerking met de Federatie van Belgische Brouwers die de diversiteit van de biercultuur hoog in het vaandel voert. Naast

de Federatie van Belgische Bierbrouwers werden voorts ook o.m. de Hoge Raad voor Ambachtelijke Lambiekbieren, de Internationale Vereniging Trappist, groeperingen van zythologen in Vlaanderen, Brussel, Wallonië en de Duitstalige gemeenschap, docenten en experten geraadpleegd.

België telt meer dan 1.000 bieren en beschikt over de grootste keuze aan authentieke, lokale en typische bieren ter wereld. Deze ongelofelijke verscheidenheid van kleuren, smaken en productiemethoden behoort tot de trots van ons cultureel en gastronomisch erfgoed.

Gesterkt door deze overtuiging had de Federatie van Belgische Brouwers een kandidaatsdossier ingediend voor de opname op de inventarissen voor immaterieel cultureel erfgoed die door de drie cultuurgemeenschappen afzonderlijk beheerd worden. Dat gebeurde door de Vlaamse Gemeenschap in 2011, door de Franse Gemeenschap in 2012 en door de Duitstalige Gemeenschap in 2013.

De opname door de drie Gemeenschappen is een voorwaarde voor de indiening van een aanvraag tot bescherming als Immaterieel Erfgoed van UNESCO.

De biercultuur zou dus weldra op deze UNESCO-lijst kunnen staan, samen met de Heilig-Bloedprocessie in Brugge, het Carnaval van Binche, de processionele reuzen (van Mons, Mechelen, Dendermonde, Brussel en Ath), de Kunst van de Valkerij, het carnaval van Aalst, het Jaartallenleven in Leuven, Houtem Jaarmarkt, het Krakelingenfeest en de Tonnekesbrand van Geraardsbergen en het garnaalvissen te paard in Oostduinkerke.

Opgelet: het product van deze voorvaderlijke knowhow dient met mate en gezond verstand geproefd te worden!

 

Thema's: