Cultuur & Media

donderdag 03 april 2014
 - 

Europees Parlement wil open en fair internet

Alle internetverkeer moet gelijk worden behandeld, zonder discriminatie, beperking of inmenging. Het Europees Parlement schaarde zich vandaag met een grote meerderheid achter dit principe bij de stemming van een breder wetgevend pakket dat o.m. ook de afschaffing van roamingkosten (extra kosten voor mobiel bellen en internetten in het buitenland) inhoudt.

In de praktijk betekent deze “netneutraliteit” dat telecombedrijven de toegang tot bepaalde internetpagina’s niet mogen beperken of vertragen om concurrentie-redenen. Vandaag krijgen ongeveer 21 % van de abonnees met een vaste internetaansluiting en 36 % van de mobiele internetklanten te maken met blokkeringen of vertragingen.

Europarlementslid Ivo Belet: “Telecomoperatoren en televisiezenders begeven zich steeds meer op elkaars terrein. Daarom moeten we garanties inbouwen om te vermijden dat internetaanbieders het online aanbod uit eigen huis bevoordelen. De nationale ''waakhonden' (in Belgie: het BIPT) moeten erop toezien dat gelijkaardige diensten van concurrerende bedrijven tegen gelijke, faire voorwaarden worden aangeboden."

“Ook het aanrekenen van een andere prijs voor een abonnement met of zonder Facebook vinden we niet kunnen. Een aanbod met een lagere downloadsnelheid en –volume tegen lagere prijs is natuurlijk geen probleem. Een apart aanbod van gespecialiseerde diensten via het internet, bijvoorbeeld in de gezondheidszorg, moet kunnen, maar mag de kwaliteit van het open internet niet ondermijnen.”

In verschillende landen liggen er wetsvoorstellen op tafel om netneutraliteit te bewaken, maar het Parlement eist nu spijkerharde garanties die voor de hele EU gelden.

Thema's: