Buitenlands beleid & Defensie

dinsdag 15 december 2015
 - 

Europese buitengrenzen samen beheren

"Europa schakelt eindelijk een versnelling hoger in de aanpak van de vluchtelingencrisis. Dat komt niets te vroeg, want momenteel zitten er te grote lacunes in de controle van de buitengrenzen. Met name Griekenland treedt te laks op, waardoor lidstaten dreigen tijdelijk de binnengrenzen af te sluiten. Als buitengrenslidstaten onvoldoende gebruikmaken van de bestaande Europese middelen of nalaten hun deel van het werk te doen, moeten Europese grenswachters kunnen optreden," zegt Europarlementslid Ivo Belet (CD&V) in een reactie op het voorstel dat de Europese Commissie vandaag bekendmaakte voor de uitbouw van een Europese grens-en kustwacht.

Het Europees grensagentschap Frontex wordt volgens het nieuwe voorstel uitgebouwd tot een European Border en Coast Guard met meer slagkracht en meer middelen. Dit nieuwe Europese grensagentschap, met een permanent beschikbaar korps van 1.500 EU-grenswachters, moet kunnen ingrijpen als blijkt dat de controle van de buitengrenzen in een grenslidstaat tekort schiet. Ook moet de nieuwe European Border en Coast Guard een veel actievere rol spelen op vlak van het terugkeerbeleid met European Return Intervention Teams die lidstaten begeleiden en bijstaan.

Ivo Belet: "De EU heeft al meer dan een decennium verloren met getalm over de oprichting van een effectieve, gemeenschappelijke grenswacht. Het voorstel dat in de nasleep van 9/11 op tafel werd gelegd, liep stuk op bezwaren van de lidstaten. Ondertussen zijn de problemen vele malen groter. De ministers van Binnenlandse Zaken moeten nu eindelijk begrijpen dat Europa niet het probleem, maar een onderdeel van de oplossing is, en zich snel aan de concrete uitrol van dit voorstel zetten. Ook in het Europees Parlement hebben we geen tijd te verliezen. Een sterke Europese Unie moet de vluchtelingencrisis gezamenlijk aanpakken en niet nalaten zich hiertoe de nodige middelen te geven.”