Actua

vrijdag 05 september 2014
 - 

Marianne Thyssen kandidaat-eurocommissaris voor België

Europees Parlementslid Marianne Thyssen is door de federale regeringsonderhandelaars aangeduid als kandidaat-eurocommissaris voor België. Tijdens een persconferentie op donderdag 4 september gaf CD&V meer uitleg.

In de Kamer hebben de federale regeringsonderhandelaars de knoop doorgehakt en Marianne Thyssen aangeduid als kandidaat-eurocommissaris voor België. Coformateurs Kris Peeters (CD&V) en Charles Michel (MR) hebben deze beslissing aan Europees Commissievoorzitter Jean-Claude Juncker bekend gemaakt.

Wouter Beke
"Het waren moeilijke onderhandelingen, maar we zijn tevreden met het resultaat. We hebben vandaag bewezen dat het ons menens is. Ik bedank Kris Peeters omdat hij de Belgische politiek in de XXIste eeuw een nieuwe dimensie geeft. Niet alleen realiseerde hij de Copernicaanse omwenteling, vannacht gaf hij aan om om te kunnen met persoonlijke loyauteit, partijbelang en een oprechte persoonlijke ambitie. Wij rekenen meer dan 100 % op deze Kris Peeters."

Kris Peeters

"Wij zoeken naar de beste manier om ons programma uit te voeren. Ik vind het belangrijk dat wij deze keuze gemaakt hebben. Zelf maakte ik de keuze met de grootste overtuiging. Zelf zal ik de komende dagen hard verder werken als co-formateur. Mijn eerste ambitie is een regering op de been krijgen die de grote uitdagingen voor ons land doeltreffend aanpakt."

Marianne Thyssen

"Mijn dankbaarheid is groot. Meer dan ooit zal ik mij de komende vijf jaar inzetten voor het Europees project en het vertrouwen van de mensen in Europa terugwinnen. Later vandaag heb ik een gesprek met Jean-Claude Juncker. Verder bereid ik mij grondig voor en hoeft u geen grote verklaringen te verwachten. Ik moet u teleurstellen, maar al de rest is speculatie."

-----------------------------------------------------------------------------------

Marianne Thyssen studeerde rechten in Leuven en ging na haar studies bij de christelijke middenstandsorganisatie NCMV (huidige Unizo) aan de slag. Daar bekleedde ze de directeursfunctie en nam ze Kris Peeters in dienst. Op het kabinet van staatssecretaris voor Volksgezondheid Wivina Demeester maakte Thyssen kennis met de politiek. Haar Europese politieke loopbaan startte in 1991, op 35-jarige leeftijd. In het Europees Parlement specialiseerde ze zich in economische en monetaire dossiers. In 2008 werd Marianne de eerste vrouwelijke voorzitster van onze partij.