Gelijke kansen

dinsdag 10 september 2013
 - 

Metro5: moving people, moving stories

Met de steun van Brigitte Grouwels, Brussels minister van Openbare Werken en Vervoer, ontwikkelde de Hogeschool Universiteit Brussel (HUB) een project waarin metrolijn 5 de hoofdrol speelt. Bedoeling van het project is de diversiteit van Brussel in de kijker te zetten en de intermodaliteit van duurzame vervoersmiddelen te stimuleren bij het grote publiek. Om het project te realiseren werkte de HUB nauw samen met “Luca, School of Arts”, ISFSC, de lokale dienstencentra en gemeenschapscentra die zich langs metrolijn 5 bevinden, de vzw Cactus&Co, Villo en de MIVB. Dit project werd deze voormiddag voorgesteld in het Weststation.

Met onder andere meer dan 125 miljoen verplaatsingen per metro biedt de MIVB in Brussel het belangrijkste alternatief voor het autoverkeer. Metrolijn 5 is de langste metrolijn van het Brussels Hoofdstedelijk Gewest en strekt zich uit over 28 stations, van Hermann-Debroux in Oudergem tot Erasmus in Anderlecht. Het ondergrondse traject sluit de reizigers soms af van wat er zich boven de grond afspeelt, en dit terwijl er bovengronds zoveel te ontdekken valt. Verschillende gemeenten (Anderlecht, Molenbeek, Brussel-Stad, Etterbeek, Oudergem) en wijken (Vogelenzang, Weststation, Dansaert, Europawijk) worden in hun verscheidenheid met elkaar verbonden.

Brussel, rijk aan diversiteit

HUB en Luca geloven in de rijkdom van diversiteit, net als het Brussels Hoofdstedelijk Gewest dat in Brussel gelooft als een jonge en multiculturele stad. Krachtig omgaan met diversiteit vraagt om dialoog en daarop is het project “Metro5” gebaseerd. Studenten van HUB en Luca zijn in dialoog getreden met Brusselaars en dit heeft geleid tot meeslepende verhalen en sprekend fotomateriaal. Eén metrolijn, 5 gemeenten, een twintigtal wijken en nog meer persoonlijke getuigenissen van wijkbewoners langs metrolijn 5.

Dirk De Ceulaer, directeur van HUB: “Geloven in een multiculturele stad begint bij het aanvaarden van de multiculturaliteit. Kortom, bij het aanvaarden van ‘verschil’ en van de meerwaarde daarvan.”

Intermodaliteit, de oplossing voor Brussel

Het Brussels Hoofdstedelijk Gewest wenst intermodaliteit te stimuleren door verschillende duurzame vervoerswijzen nauw op elkaar aan te sluiten. Openbaar vervoer, deelfietsen, deelauto’s, taxi’s kunnen vlot afwisselend van elkaar gebruikt worden. Het project van HUB ondersteunt deze visie. Twee duurzame vervoerswijzen staan centraal in het project “Metro5”: de metro en de fiets. Wandelen is ook niet uitgesloten. HUB heeft acties georganiseerd zodat pendelaars de diverse wijken langs metrolijn 5 op een gezonde manier gaan ontdekken.

Brussels minister van Openbare Werken en Vervoer Brigitte Grouwels: “Ik ben blij met project “Metro5” omdat het verschillende actieve vervoerswijzen aan elkaar koppelt. Trajecten per metro, met de fiets en te voet worden gecombineerd en als geïntegreerd pakket aangeboden. Ik nodig de inwoners en bezoekers van Brussel dan ook aan om gebruik te maken van dit aanbod: alles wordt op een positieve en ongedwongen manier aan de deelnemers aangeboden.”

De MIVB is er voor de mensen”, zegt de adjunct-CEO van de MIVB, Kris Lauwers. “De mensen beleven de stad niet alleen via de straten, pleinen en parken, via de winkels, musea en cafés, de stad wordt ook beleefd via het openbaar vervoer. De MIVB brengt mensen in contact met de stad en met elkaar. Wij zijn dan ook erg blij dat de studenten van HUB en Sint-Lukas een MIVB-metrolijn als invalshoek kozen om de stad te exploreren: ze brengen het verhaal van de mensen en de buurten rondom metrolijn 5. Dit mooie project toont aan dat de MIVB meer is dan vervoer. De MIVB is een stuk van het leven, een stuk van de stad - en daar zijn we fier op.”

Acties voor meer intermodaliteit

Om meer mensen aan het wandelen of op de fiets te krijgen werden tal van drempelverlagende initiatieven genomen:

  • Tijdelijke displays met thematische krantjes in de metrostations van lijn 5: per week worden 2 metrostations in de verf gezet met verhalen en foto’s van mensen uit de buurt en met interessante te volgen trajecten te voet of per fiets. De kranten worden ook verdeeld in de deelnemende gemeenschapscentra en onderwijsinstellingen, Muntpunt en de onthaalkantoren van VisitBrussels.
  • Gratis georganiseerde fietstochten onder begeleiding van vzw Cactus en Co, een vzw met als doel meer mensen op de fiets te brengen in Brussel.
  • Een gratis mobiele applicatie (beschikbaar voor Android) die de brug vormt tussen de inhoud van de krantjes en de voorgestelde trajecten.
  • Sociaal-culturele activiteiten in en rond metrolijn 5, in samenwerking met de gemeenschapscentra en lokale dienstencentra.
  • Een facebookpagina http://www.facebook.com/metro5be waarop de activiteiten aangekondigd worden en waarop de deelnemers hun ervaringen kwijt kunnen.

De kracht van “Metro5” schuilt in het participatief karakter van het project: buurtbewoners, pendelaars, Brusselaars en studenten treden met elkaar in dialoog en dragen zo bij tot de sociale en culturele diversiteit van Brussel.