Onderwijs

maandag 20 februari 2017
 - 

Pb – preventieve schorsingen

In bepaalde ernstige gevallen kan een school een personeelslid preventief schorsen in afwachting van een tuchtonderzoek. Het aantal van die schorsingen is uiteraard klein in absolute getallen, maar de toename is opmerkelijk, stelt Vlaams parlementslid Jos De Meyer vast bij het bestuderen van de gegevens die hij opvroeg bij minister Crevits van Onderwijs.


In principe kan een preventieve schorsing enkel uitgesproken worden als bewarende maatregel als een personeelslid tuchtrechterlijk of strafrechterlijk vervolgd wordt, maar in het Gemeenschapsonderwijs bestaat ook de mogelijkheid om iemand tot maximaal 6 maand te schorsen zonder een vervolging. Dat type schorsingen zonder vervolging (dus enkel in het Gemeenschapsonderwijs) van maximaal 6 maand wordt ook niet geregistreerd bij het Agentschap voor Onderwijsdiensten, dat moet controleren of er geen oneigenlijk gebruik van wordt gemaakt. 


Hoe klein het aantal van deze schorsingen ook is, het is belangrijk om goed te controleren, vindt De Meyer. Zo kan men elke schijn van oneigenlijk gebruik voorkomen.

Thema's: