Mobiliteit & Openbare Werken

dinsdag 10 september 2013 - Brigitte Grouwels
Met de steun van Brigitte Grouwels, Brussels minister van Openbare Werken en Vervoer, ontwikkelde de Hogeschool Universiteit Brussel (HUB) een project waarin metrolijn 5 de hoofdrol speelt. Bedoeling van het project is de diversiteit van Brussel in de kijker te zetten en de intermodaliteit van duurzame vervoersmiddelen te stimuleren bij het grote publiek. Om het project te realiseren werkte de HUB nauw samen met “Luca, School of Arts”, ISFSC, de lokale dienstencentra en gemeenschapscentra die zich langs metrolijn 5 bevinden, de vzw Cactus&Co, Villo en de MIVB. Dit project werd deze voormiddag voorgesteld in het Weststation.
vrijdag 05 oktober 2012 - Hilde Crevits
De Vlaamse regering heeft op voorstel van Vlaams minister van Mobiliteit en Openbare Werken Hilde Crevits de uitbouw van een ANPR-systeem in Vlaanderen goedgekeurd. ANPR-camera’s registreren en herkennen de kentekens van voertuigen. Ze worden door de Vlaamse overheid gebruikt in het kader van de verkeersveiligheid : voor verkeersanalyse en verkeershandhaving. Vlaanderen biedt geïnteresseerde overheden de kans om via het Agentschap Wegen en Verkeer ANPR-apparatuur aan te kopen. De bedoeling is om de systemen compatibel te houden. Als eerste stap komt er een proefproject rond trajectcontrole op de gewestwegen in de regio Brasschaat, Brecht en Sint-Job-in-‘t-Goor.
dinsdag 25 februari 2014 - Brigitte Grouwels
Brigitte Grouwels (CD&V), Brussels minister van Openbare Werken en Vervoer, heeft vanmiddag samen met haar administratie Brussel Mobiliteit de ICT-applicatie 'Osiris' aan het grote publiek voorgesteld. 'Osiris' is een interactieve database met alle informatie over wegwerkzaamheden (zowel op gemeente- als op gewestwegen) en evenementen (zoals markten, foren, buurtfeesten, enzovoort) in het Brussels Hoofdstedelijk Gewest. Voordeel van Osiris is dat de coördinatie van werven nog zal verbeteren, waardoor ook de hinder van wegwerkzaamheden afneemt. Ook kunnen inwoners via internet voortaan informatie over werkwerkzaamheden en festiviteiten in hun buurt rechtstreeks raadplegen via www.osiris.irisnet.be .
woensdag 03 april 2013 -
In 2012 werden er 9.637 voertuigen ingeschreven onder de O-kentekenplaat, de nummerplaat voor oldtimers. In 2011 waren dit er 16.998 en in 2010 waren er 8.006 inschrijvingen. Dit blijkt uit een antwoord van de staatssecretaris voor Mobiliteit op een schriftelijke vraag (nr. 5-7669) van senator Dirk Claes (CD&V).
vrijdag 18 maart 2016 - An Christiaens
Op zondag 20 maart wordt de aftrap van het nieuwe motorseizoen gegeven met de ‘Dag van de Motorrijder’. Traditioneel ook het moment waarop steeds meer motorrijders zich in het verkeer begeven. Hoewel de perceptie vaak tegen zit, zijn zij erg kwetsbaar. Een echt verkeersveiligheidsbeleid beschermt elke weggebruiker. CD&V wil daarom dat Vlaanderen werk maakt van een volwaardige plaats voor de motorrijders in het Vlaamse verkeersbeleid. An Christiaens, Vlaams parlementslid voor CD&V en lid van de commissie Mobiliteit, lanceert als eerste stap een enquête die peilt naar ervaringen en aanbevelingen van motorrijders in Vlaanderen.
dinsdag 21 februari 2012 - Jef Van den Bergh
Iedere week sterven gemiddeld meer dan 15 mensen op onze wegen. Meer dan 100 raken zwaargewond, vaak voor het leven getekend. En naast de directe slachtoffers zijn er veel familieleden en vrienden die moeten leren leven met een groot verlies of een sterk zorgbehoevend persoon. Jef Van den Bergh gaat de strijd aan met Alcoholrecidivisten, Snelheidsduivels en Strafontlopers
dinsdag 15 oktober 2013 - Hilde Crevits
Op voorstel van Vlaams minister van Mobiliteit en Openbare Werken Hilde Crevits heeft de Vlaamse regering de nieuwe regeling voor de compensatie van het aangepast vervoer voor mensen met een beperking goedgekeurd. Vlaanderen en Brussel worden voortaan in 27 vervoersgebieden ingedeeld waar kandidaat-vervoerders van aangepast vervoer kunnen intekenen om mensen met een zware beperking aangepast vervoer aan te bieden. Het aanbod wordt op die manier uitgebreid. Minister Crevits voorziet in 2014 in 3 miljoen euro voor de compensatieregeling van dat aangepast vervoer. Dat bedrag ligt ruim drie keer hoger dan in 2011 toen de subsidiëring van de Diensten Aangepast Vervoer van gelijke kansen naar mobiliteit verhuisde.
woensdag 28 november 2012 - Hilde Crevits
Vier jaar geleden werd Jeroen aangereden met de moto. Hij raakte zwaargewond en lag zes weken in coma. Zijn leven is compleet veranderd. Vanochtend heeft Jeroen in aanwezigheid van Vlaams minister van Mobiliteit en Openbare Werken Hilde Crevits over zijn verkeersongeval verteld voor leerlingen van de derde graad van het PTI in Zottegem. De getuigenis maakt deel uit van het project ‘Getuigen onderweg’ van Rondpunt vzw. Vlaams minister Hilde Crevits maakt 205.000 euro vrij om dat project uit te breiden naar secundaire scholen in heel Vlaanderen. Minister Crevits gelooft dat projecten als deze het verkeersgedrag van jongeren echt wel kan beïnvloeden in het streven naar een veiliger verkeer.
zaterdag 05 april 2014 - Hilde Crevits
De Vlaamse Regering gaat op voorstel van Vlaams minister van Mobiliteit en Openbare Werken akkoord met het voorkeurstracé voor de sneltramverbinding Hasselt-Maasmechelen. Het tracé zal lopen via Diepenbeek, Caetsbeek-Noord, Genk en de E314 naar Maasmechelen. De Vlaamse Regering volgt de betrokken lokale besturen en De Lijn, die het tracé ook als meest geschikt naar voor schuiven. De sneltramlijn is één van de drie nieuwe spoorverbindingen die, samen met de bestaande treinverbindingen, de ruggengraat vormen van het Spartacusplan, het toekomstplan van De Lijn voor de provincie Limburg.
donderdag 16 mei 2013 - Brigitte Grouwels
De nieuwe ledverlichting op de Brusselse Ring in Anderlecht werd gisterenavond plechtig ingehuldigd in aanwezigheid van Brigitte Grouwels, Brussels Minister van Vervoer, en opdrachtgever Brussel Mobiel. Het gaat om een nationale primeur, want voor het eerst wordt in ons land gebruik gemaakt van ledverlichting om een autosnelweg te verlichten. Dankzij deze leds verbetert de veiligheid en het comfort van de bestuurders op de drukste verkeersas in België. Dit deel van de autosnelweg is 6 kilometer lang en bestaat uit liefst 6 rijvakken. De 120 verlichtingspunten dienden vervangen te worden met behoud van de bestaande palen